Situate într-o depresiune carpatică, Cetățile Ponorului reprezintă unul dintre cele mai uimitoare peisaje ale țării noastre, cunoscute în întreaga lume prin grandoarea și măreția lor.
Cetățile Ponorului sunt formate din trei porțiuni de stâncă destul de mari, situate în această depresiune carstică, cu o adâncime ce depășește 300 de metri. Pentru a străbate traseul, va trebui să încercați să vă deplasați pe drumul forestier situat în apropierea lor, drumul nefiind unul dintre cele mai blânde. Cetățile ne amintesc de o ogivă gotică, devenind cel mai mare simbol apusean, parte a Carpaților Apuseni.
Întreaga zonă este împădurită cu conifere și foioase, ilustrând vechimea locului și frumusețea peisajului creat, admirat anual de mii de turiști români și străini. Peretele stâncos este destul de înalt, iar în partea dinspre Dolina III putem observa două balcoane alcătuite din buturugi groase pentru a traversa prăpastia creată.
Pentru a ajunge în Dolina III, puteți parcurge scările din metal din Dolina I, situate în stânga Portalului. Aceasta prezintă o formă neîntâlnită din punct de vedere peisagistic, fiind triunghiulară, cu laturile de aproape 300 de metri.
Bine de știut:
Poteca destinată străbaterii turiștilor este situată în sudul Dolinei III, unde aceștia vor întâlni un râuleț destul de puternic ce încearcă să se revolte împotriva legilor naturii.
Pentru a admira întregul peisaj, este indicat să încercați să urcați în cele patru balcoane situate deasupra Dolinei II și Dolinei III, oferind o privire de ansamblu asupra întregului peisaj creat de natura sălbatică.