Cetatea Slimnic, cunoscută și sub numele de Cetatea Stolzenburg, se găsește în comuna Slimnic, județul Sibiu. Prima construcție, din piatră brută, a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea, în apropierea marii invazii tătare. Cu toate acestea, ea a fost înlocuită în secolul al XV-lea cu o fortificație mult mai puternică, construită din cărămidă, având rolul de adăpost împotriva noului pericol, atacurile turcești.

În apropierea cetății se află un codru întins, intrat în tradiția populară ca loc de adăpost al haiducilor. În secolul al XIV-lea, a fost construită, dar neterminată, o bazilică în stil gotic, pe axa vest-est. În secolul următor, s-au făcut lucrări de întărire. Cetatea a fost asediată de mai multe ori, fiind cucerită de Ioan Zapolya în 1529 și de Moise Secuiul în 1602.

În secolul al XVIII-lea, cetatea a fost părăsită și lăsată în paragină, iar lucrări de reparare și conservare s-au făcut în anul 1959.

Biserica gotică este compusă din navă, cor și absidă. Nava inițială a fost boltită în plasă, în jurul anului 1500. Se mai păstrează ferestrele și cele trei portaluri din nord, vest și sud. De asemenea, se remarcă două pietre funerare din anii 1592 și 1633, executate artistic, altarul (1773) și amvonul (1750), ambele în stil baroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *