Cetatea Colt datează de la începutul secolului al XIV-lea, când a fost ctitorită de cneazul Candea. Aflată pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe DJ 686, la intrarea în valea Rausorului și la 3 km distanță de satul Rau de Mori, cetatea se înalță pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Răușorului, având un scop defensiv.

Cu toate că nu a îndeplinit niciodată rolul său defensiv datorită dimensiunilor reduse, Cetatea Colt a servit, probabil, drept loc de refugiu în timpul conflictelor dintre cnezi. În prezent, cetatea mai păstrează doar ruine ale zidurilor, fiind afectată de prăbușirea unor curtine în vale.

La poalele stâncii se află biserica fortificată, construită în aceeași perioadă de Cândești. Pe pereții bisericii se mai păstrează mici porțiuni ale picturii originale.

Bine de știut:
Legenda spune că în secolul al XIX-lea celebrul scriitor francez Jules Verne a vizitat cetatea împreună cu o misterioasă femeie, fiind ulterior sursa de inspirație pentru romanul „Cetatea din Carpați”.

Cum se ajunge la Cetatea Colt:
Accesul la cetate se face pe o potecă marcată ce pornește de lângă Mănăstirea Colt, în localitatea Rau de Mori, amplasată pe Valea Rausorului, una din porțile de intrare spre Retezat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *