Casa tradițională din Maramureș reprezintă o veritabilă atracție turistică pentru cei care aleg să-și petreacă noaptea în aceste locuri. Înconjurată de un decor exterior captivant, casa maramureșeană emană o autenticitate care fascinează. Acoperișurile sale, cu aspect lăsat, sunt învelite cu șindrilă și întreținute cu grijă, conferind întregii construcții un farmec aparte.

Gospodăria maramureșeană este oglinda gusturilor și obiceiurilor femeilor care locuiesc acolo. În mod tradițional, în interiorul casei regăsim o bogăție de icoane aliniate cu grijă, iar pereții sunt împodobiți cu prosoape cusute manual, adevărate opere de artizanat. Ceramica lucrată manual din olărită adaugă un alt element de atracție pentru turiștii în căutare de autenticitate maramureșeană.

Mobila simplă, specifică casei maramureșene, include o masă plasată cu atenție într-un colț al camerei și bănci de lemn care înlocuiesc cu eleganță canapelele luxoase din marile orașe. Busuiocul, crucea și lăzile cu zestre ocupă un loc de cinste în această locuință tradițională.

Casa maramureșeană devine cu adevărat un muzeu care celebrează portul, obiceiurile și tradițiile din Maramureș, susținută de istoria sa bogată.

Atunci când vizitați Casa maramureșeană, veți descoperi elemente fascinante, precum straiele de sărbătoare și fustele fetelor, aranjate cu grijă în colțul locuinței, devenind parte integrantă a atmosferei. Războiul de țesut reprezintă un alt element decorativ esențial, amintindu-ne de tradiția încă vie a țesutului carpetelor și straielor populare, care continuă să persiste în casele maramureșene, chiar și într-o epocă în care multe alte regiuni au renunțat la aceste practici tradiționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *