Cetatea Rupea se află în partea vestică a orașului Rupea, construită pe ruinele unor cetăți mai vechi. În trecut, cetatea Rupea a servit ca loc de refugiu pentru populația satelor din împrejurimi, în fața repetatelor asedii ale turcilor și tătarilor. Aceasta prezintă o configurație sub forma unei spirale ascendente.

Construcția cetății a început la începutul anului 1324, în timpul răscoalei sasilor împotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. Inițial, locuitorii au adăugat trei turnuri de apărare și două curți interioare, utilizate drept adăpost. În prima curte, se găsește o fântână adâncă de 59 de metri, al cărei izvor nu s-a secat până în prezent.

Cetatea a fost părăsită încă din 1643, când un incendiu devastator a transformat-o în ruine. La sfârșitul aceluiași secol, sasii s-au refugiat în cetate, dar nu au folosit-o pentru apărare, predând-o armatelor habsburgice.

De menționat că în 1790, un puternic uragan a distrus acoperișul cetății, iar de atunci, cetatea a fost lăsată în paragină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *