Cetatea Noviodunum se găsește în localitatea Isaccea, județul Tulcea, și reprezintă o veche fortificație romană, fiind una dintre cele mai antice cetăți din Dobrogea. Datorită poziției sale geografice, Noviodunum a deținut un rol strategic și economic semnificativ înaintea venirii romanilor, cu o importanță care s-a accentuat pe durata perioadelor romane, romano-bizantine, medie-bizantine și în Evul Mediu.

Descoperirile arheologice, începând de la prima epocă a fierului, perioada getică și elenistică, până la menținerea numelui de origine celtică de către romani, așa cum este menționat în unele surse literare, dezvăluie faptul că așezarea romană se suprapune celei getice. Noviodunum a fost baza flotei fluviale romane, cunoscută sub numele de Clasis Flavia Moesica. Ruinele cetății și unele vestigii ale așezării civile au fost conservate. În acest loc, cu mult înainte, în timpul expediției sale împotriva scitilor în anul 514 î.Hr., Darius a condus o impresionantă armată formată din 600.000 de oameni, așa cum relatează Herodot.

Ulterior, în anul 369, împăratul roman Flavius Valens a desfășurat acțiuni militare împotriva vizigoților conduși de Athanaric. În secolul al XIII-lea, o formațiune a Hoardei de Aur a traversat aceste teritorii, iar în 1462, în timpul campaniei sale împotriva turcilor, Vlad Țepeș a ajuns până aici.

Informații utile:
În prezent, cetatea este în mare parte acoperită de pământ, iar în prezent se desfășoară lucrări de săpare pentru a scoate la lumină vestigiile sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *