În apropierea barajului Vidraru, la o altitudine accesibilă printr-un traseu de 1480 de trepte, se găsește Castelul Poenari, o fortăreață construită în secolul al XIV-lea pentru a separa partea de nord a Țării Românești.

Castelul Poenari, cunoscut și sub denumirea de “Cetatea Poenari”, a fost construit de voievodul Negru Vodă. Având o formă alungită și dotată cu cinci turnuri de pază, cu ziduri groase de aproximativ 3 metri, cetatea a fost de mare ajutor în timpul domniei lui Vlad Țepeș, reprezentând un veritabil refugiu împotriva otomanilor. Prin ordinul lui Vlad Țepeș, cetatea Poenari a fost reconstruită și a fost considerată a doua sa locuință.

Se spune că chiar și Jules Verne s-a inspirat din povestea acestei cetăți atunci când a scris “Castelul din Carpați”.

Legenda Cetății Poenari povestește despre curajoasa soție a lui Vlad Țepeș, care, aflându-se în pericolul cotropirii de către otomani, s-a urcat pe zidurile cetății și a strigat la soldații care o păzeau, amenințând că se va sinucide în loc să cadă pradă turcilor. Mai apoi, s-a aruncat de pe zidul înalt, trupul său sfărâmându-se de stâncile râului Argeș. Legenda spune că locul s-a înroșit datorită sângelui varsat de domniță, iar de aici cetatea Poenari mai este cunoscută și sub denumirea de “Râul Doamnei”.

Dacă te afli în zonă, merită să urci cele 1480 de trepte pentru a admira panorama spectaculoasă oferită de la înălțime. Veți putea vedea Curtea de Argeș, Cheile Argeșului, Munții Făgăraș și Barajul Vidraru. Pentru a ajunge la barajul Vidraru, se recomandă traversarea drumului cu mașina pentru a observa toate frumusețile naturii. Distanța de la București până la Cetatea Poenari este de aproximativ 110 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *