Mănăstirea Gai, situată în nord-vestul județului Arad, a fost construită între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici, servind ca reședință episcopală de vară. După demolarea vechii catedrale a Aradului în anul 1861, ramășițele pământești ale episcopilor înmormântați în catedrală au fost strămutate și înmormântate la Gai, în interiorul altarului. Reinființată în 1964, în prezent, este o mănăstire de maici, având hramul la 1 septembrie, când este sărbătorit Sfântul Simeon Stâlpnicul.
Complexul, construit în stil baroc, a fost conceput conform dorinței ctitorului său, episcopul Sinesie. Conform cerinței sale, biserica formează un corp comun cu conacul, atașat bisericii pe latura de nord. Întregul complex arhitectonic are un plan în forma literei U, datorită celor două ieșiri spre răsărit, marcate de absida bisericii și a unui paraclis interior din zona de nord-est a conacului. Turnul bisericii, situat în zona de sud-vest a complexului, impresionează prin cele două registre și cornișa dintre ele, bogat ornamentată arhitectonic. În axul turnului este plasată ușa de intrare în biserică, prevăzută cu un ancadrament dreptunghiular din piatră. Turnul are un acoperiș piramidal, compus din pante arcuite și este realizat din tablă de zinc.
Mănăstirea Gai găzduiește un muzeu eparhial cu o valoroasă colecție de artă, inclusiv icoane pe lemn din secolul al XVII-lea, icoane pe sticlă realizate de meșteri țărani ardeleni, cărți rare, multe cu valoare de patrimoniu, manuscrise și obiecte de cult.