Cetatea Capidava este situată la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă, în județul Constanța. Ruinele masive ale cetății reconstruite pot fi observate și astăzi. Aceasta are un plan rectangular (105 x 127 m), cu ziduri groase de peste 2 metri și înalte de 5-6 metri, înconjurate de 7 turnuri cu o înălțime aproape de 11 metri. Poarta principală, cu o lățime de 2,36 metri, este situată pe latura de sud-est, unde se făcea legătura dintre masiv și uscat. Există, de asemenea, o poartă strategică într-o parte a turnului spre Dunăre și un port amenajat în terase spre fluviu.
Zidul cetății este impresionant, având o grosime de peste 2,5 metri și înălțimi variind între 2 și 6 metri. Este compus din unsprezece curtine și opt turnuri. Pe latura de nord-est, se pot observa două turnuri intermediare în formă de potcoavă între turnurile de colț și cel patrulater din centrul zidului, păstrate la înălțimi foarte mici datorită abandonării în timpul refacerii incintei în cea de-a doua fază romana târzie.
Bine de știut:
Descoperirile arheologice sunt extrem de variate și dezvăluie preocupările locuitorilor acestei cetăți. Inscripțiile oferă informații despre numele și credințele unora dintre aceștia.
Istoric Cetatea Capidava din satul Capidava:
Fortificația a fost construită în timpul împăratului Traian și este atribuită unor detasamente din legiunile a XI-a Claudia și a V-a Macedonica.