Catedrala Domneasca și Episcopala Sfântul Alexandru din Alexandria a fost construită în perioada 1869-1898, cu lucrări succesive în anii 1869, 1871, 1883 și 1894, finalizându-se în 1898. Pictura interioară a fost realizată de către Stefan Luchian și Constantin Artachino, iar vitraliile au fost confecționate de Rudolf Ziegler. Catapeteasma, înaltă de 10 metri, este o realizare deosebită în stil neogotic. În prezent, catedrala găzduiește numeroase icoane și obiecte de cult, inclusiv depozitul de carte veche al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului. În anul 1994, cu ocazia sărbătoririi a 160 de ani de la înființarea orașului, a devenit necropolă domnească, prin aducerea și așezarea în pronaos a sarcofagului lui Alexandru Dimitrie Ghica, domnitor al Țării Românești între anii 1834-1842, și fondatorul orașului Alexandria.

Catedrala impresionează prin sobrietatea sa arhitecturală și prin dimensiunile impunătoare: 42 de metri lungime, 26 de metri lățime, cu o înălțime maximă de 45 de metri de la turla mare. Masivă, dar armonios proporționată, aceasta se prezintă sub forma unei cruci în interior și nave în exterior, având la intrare o tindă frumoasă flancată de coloane decorate în stil corintian. Deasupra pronaosului se înalță două turle, în care se găsesc clopotele și ceasurile. În 1897, a fost achiziționat un frumos policandru realizat la Viena de firma Hans Hertzog din București.

De menționat că în 1996, biserica-catedrală “Sfântul Alexandru” a fost desemnată catedrală domnească și episcopală, odată cu înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, cu reședința în Alexandria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *