Prima idee de a ridica o catedrală episcopală la Caransebeș a aparținut patriarhului Miron Cristea, care, în timpul păstoririi sale la Caransebeș (1910-1919), a exprimat de mai multe ori necesitatea construirii unei noi catedrale. Din cauza condițiilor politice dinaintea zilei de 1 Decembrie 1918, acest proiect nu a putut fi realizat. După ce a fost numit mitropolit primat la București, Miron Cristea s-a întors la Caransebeș și a inițiat un fond pentru construirea unei noi catedrale în oraș, contribuind personal cu o donație de 20.000 de coroane.

În anul 1994, episcopia a fost reînființată, iar episcopul Emilian Birda, restauratorul Episcopiei Caransebeșului, a elaborat planurile pentru noua catedrală. Piatra de temelie a fost pusă la 27 octombrie 1996 de către Preasfințitul Părinte Episcop Laurențiu Streza, în prezent mitropolit al Ardealului.

Fundamentul catedralei a fost realizat în perioada 1997-2000, când s-a atins cota zero. Construcția zidurilor a început în anul 2000 și a continuat până în 2005, ajungându-se la nivelul ferestrelor. În 2006, subsolul a fost amenajat pentru slujire, iar Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” a fost introdusă în circuitul religios liturgic la sărbătoarea Nașterii Domnului.

În anii 2007 și 2008, catedrala a fost ridicată, acoperită și tencuită exterior. În anul 2009, au continuat lucrările de tencuire și amenajare interioară, iar biserica a fost finalizată în primăvara anului 2010.

De menționat este faptul că în anul 2010, Episcopia Caransebeșului a comemorat Centenarul instalării episcopului Miron Cristea în scaunul vlădiciesc al Caransebeșului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *