Monument istoric situat între localitățile Pausa și Căciulata, în punctul denumit Poiana Bivolari, în apropiere de orașul Călimănești, Castrul roman Arutela a fost inclus în lista monumentelor istorice din 2004, având o vechime din epoca romană (137–138 d.Hr.). Acest sit arheologic se află pe malul stâng al râului Olt, în proximitatea Mănăstirii Cozia și în ambientul complexului hidroenergetic Turnu.

Construcția, realizată din lespezi de piatră, are o formă pătrată, cu turnuri semicirculare și turnuri pătrate la colțuri, amplasate de o parte și de alta a porții pretoriene. Pe zidurile din stânga și dreapta se găsesc două porți de serviciu. Zidul este compus din lespezi subțiri și piatră măruntă fixate cu mortar.

În timpul săpăturilor arheologice, au fost descoperite diverse obiecte precum arme, monede, vase și inscripții, care sunt astăzi expuse la Muzeul Militar din București.

Castrul roman Arutela poate fi vizitat de oricine, deoarece nu beneficiază de o prezență constantă pentru paza și securitate. Monumentul oferă o oportunitate fascinantă de a explora o bucată din trecutul istoric roman și se bucură de acces liber pentru public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *