Manastirea Frasinei se află în comuna Muereasca, la 25 de kilometri distanță de Râmnicu Vâlcea.

Manastirea Frasinei găzduiește în interiorul său două biserici, una dintre ele fiind catalogată drept Mare, iar cealaltă reprezintă Schitul Vechi al Mănăstirii. Biserica Mare este hramată Adormirii Maicii Domnului, în timp ce Schitul Vechi al Mănăstirii are hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Biserica Mare a fost construită mult mai recent decât Schitul Vechi, ridicat în anul 1710 din lemn. În anul 1762-1763, Schitul Vechi a fost reconstruit. Inițial, Mănăstirea Frasinei avea în jurul său numeroase chili care astăzi nu mai există.

Conform tradiției, în interiorul Mănăstirii Frasinei se desfășoară o viață religioasă atât de sfântă, asemănătoare celei de la Muntele Athos. Aici, nu se gătește cu carne, iar femeilor nu li se permite să intre în mănăstire nici măcar în scop de vizită. Vizitarea este permisă doar în biserica de sus.

Sfântul Calinic a lăsat o piatră de hotărâre referitoare la femei, care este respectată și astăzi și se găsește la intrarea în mănăstire:

“Acest sfânt lăcaș s-a clădit din temelie spre a fi chivernisit de părinți monahi și fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor locuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele care vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vină asupra lor, precum: sărăcia, mândria și tot felul de pedepse, iar celor ce vor păzi această hotărâre să aibă binecuvântarea lui Dumnezeu și a smereniei noastre și să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ianuarie 1867.”

Bine de știut:
Pentru a ajunge aici, este indicat să urmați Drumul Național 7 până la Râmnicu Vâlcea. De aici, va trebui să vă îndreptați spre Nord-Vest, în direcția Gura Văii, pentru aproximativ 10 kilometri, apoi să virați la stânga spre Muereasca pentru încă 15 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *