În anul 1532, pe locul unor vechi clădiri se înălța ceea ce avea să devină o curte strălucită: Castelul Lazăr. Construit ca reședință de către familia Lazăr, acest castel simboliza poziția de prestigiu a familiei, având în vedere că Ștefan Lazăr IV era jude al scaunelor Ciuc, Gherghieni și Casin.
Toate bastioanele sunt dotate cu guri de tragere la parter și etajul doi, iar pe console se regăsesc orificii pentru turnarea de păcură. Cu toate dotările militare, cetatea nu a avut o importanță strategică majoră, fiind în principal o reședință. În anul 1706, castelul a fost devastat și incendiat de trupele habsburgice. Ulterior, a fost reconstruit, pentru ca apoi să fie distrus de un incendiu la 40 de ani după aceea.
În curtea castelului, putem observa o serie de construcții parțial în ruină, printre care bucătăria, locuința personalului de deservire, cuptorul, cazarma, fântâna, atelierul de fierărie și grajdurile.
Detaliu important:
Castelul Lazăr reprezintă una dintre cele mai impunătoare reședințe nobiliare din Transilvania. Pe turnul porții se află o inscripție cu litere gotice datată din anul 1532.