Castelul Karátsonyi se găsește în localitatea Banloc, județul Timiș. Acest castel impresionant este o construcție masivă, având o formă în plan de tip U, cu ziduri groase (aproximativ 1,25 m) din cărămidă arsă. Clădirea este dispusă cu fațada principală orientată spre sud, iar către nord prezintă două aripi formând o curte terasată, conturând astfel planul în forma de U.
Fatada castelului este delimitată de două porți masive, care stilistic combină elemente inspirate atât de antichitatea egipteană, cât și de neogoticul englezesc.
Inițial, clădirea castelului a fost destinată Gospodăriei Agricole de Stat (1950-1956), ulterior Ocolului Silvic (1956-1958). În anii următori, a fost folosită drept Casă de bătrâni (1958-1964), apoi a rămas abandonată aproape doi ani. Ulterior, a devenit orfelinat (1966-1983) și, prin schimb între Inspectoratul Școlar și Leagănul de copii, a fost folosită drept școală cu clasele I-X (1983-1991). Castelul a suferit daune semnificative în urma cutremurului din 1991 și, de atunci, se află în paragină.
De menționat că terenul din fața castelului păstrează tradiția peisagistică a secolului al XVIII-lea, cu spații florale deschise dispuse în figuri geometrice. Această zonă de onoare, cunoscută și sub denumirea de “grădina franceză,” este plasată în spatele castelului, spre grădină. Ea este urmată de o grădină engleză care se abate de la planurile geometrice riguroase, continuând parcul într-un amestec pictural de exotism și mitologie, într-un naturalism bine controlat, evitând orice exagerare manieristă.
Istoricul Castelului Karátsonyi din localitatea Banloc arată că acesta a fost construit în 1793 de către contele Lázár Karátsonyi.