Conacul San Marco din regiunea bănățeană Sânnicolau Mare era domeniul familiei Nako. Aceștia au devenit moșieri pe proprietățile terenurilor din Sânnicolau Mare, Teremia și Comloșu Mare, reușind să ridice în cele din urmă un adevărat conac ce merită vizitat, în aceste ținuturi.
Partajul efectuat ulterior între frații Nako a determinat construcția în comuna Comloșu Mare a conacului San Marco. Încă de pe atunci datează și astăzi gardul efectuat în Viena, punând în evidență stilul vienez de decorațiuni în fier forjat.
În jurul conacului, moșierul Ioan Nako a reușit să construiască un parc întins pe o suprafață de 10 hectare, ce a căzut mereu în admirația turiștilor acelor vremuri.
Numele actual al conacului se datorează căsătoriei fiicei acestuia, Mileva, cu ducele italian San Marco, venind să moștenească împreună aceste domenii importante. Cu toate acestea, istoria ne spune că uniunea dintre cei doi nu a fost decât una de conveniență, întrucât Mileva dorea să accede în familiile nobiliare, pe când ducele avea acest titlu, dar nu avea avere.
Odată cu reformele comuniste, regimul a reușit să distrugă în totalitate parcul pentru a amplasa acolo clădirile C.A.P.-ului.
Cu toate acestea, nu putem trece prin comuna Comloșu Mare fără să admirăm ceva din ceea ce a mai rămas din fostul conac San Marco.
Bine de știut:
Mileva, ultima proprietară a conacului din familia Nako, a fost înmormântată în curtea conacului, pentru ca mai apoi trupul acesteia să fie transferat la Viena.