Castelul Bethlen se află în comuna Racoș, județul Brașov, constituind o bijuterie arhitectonică ce reprezintă stilul Renascentist Transilvănean, fiind construit în anul 1625. Inițial, castelul a servit drept reședință pentru contele Sükösd, care a primit domeniul în semn de recunoștință pentru serviciile sale militare, de la Gabriel Bethlen.

Ansamblul castelului, inclusiv o curte patrată, este înconjurat de ziduri, iar acesta prezintă bastioane circulare și un turn pătrat la intrare. Colțurile castelului găzduiesc bastioane cilindrice, cu diverse funcții precum locuințe, săli, depozite și bucătării, cu mențiunea că bastionul sud-estic avea un rol deosebit. Acesta comunica cu etajul locuinței și includea un salon în formă octogonală, cu marginile în semicerc. Boita bastionului era alcătuită dintr-o calotă sferică traversată de 8 lunete rampante, iar marginile acesteia erau decorate cu nervuri coborâte pe console.

Informații utile:
După anul 1873, castelul devine proprietatea contelui Samuel Teleki. În timpul revoluției burghezo-democratice din 1848-1849, castelul a suferit mari distrugeri prin incendiu. În 1904, atât castelul cât și domeniul său au fost achiziționate de comunitatea locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *