Muzeul “Casa Mureșenilor” a luat ființă în anul 1968, ca rezultat al generoasei donații făcute de urmașii familiei Mureșianu. Prin această inițiativă, ei au pus în aplicare testamentul cultural al lui Iacob Mureșianu, oferind statului român un spațiu destinat organizării unui muzeu, împreună cu o colecție extrem de valoroasă ce cuprinde mobilier, picturi, sculpturi, și mai ales, o arhivă de o valoare culturală inestimabilă, alcătuită din peste 25.000 de documente.

Muzeul este dedicat memoriei mai multor membri ai familiei Mureșianu, personalități cu merite deosebite în viața culturală și politică a vremii lor. Arhiva Mureșenilor reprezintă una dintre cele mai bogate și semnificative arhive de familie.

De-a lungul a peste cinci decenii de conducere a ziarului “Gazeta Transilvaniei”, membrii familiei Mureșianu au corespondat cu liderii politici importanți ai vremii, atât din Ardeal, cât și din celelalte provincii locuite de români. Pe lângă corespondența politică, Arhiva Mureșenilor adăpostește numeroase manuscrise ale acestora și ale corespondenților ziarelor conduse de ei, sporind astfel valoarea sa culturală.

Deosebit de remarcabile sunt documentele legate de istoria Imnului Național “Deșteaptă-te, Române”, creat de nemuritorul Andrei Mureșanu. Prin aceste piese istorice, muzeul contribuie la păstrarea și promovarea valorilor culturale și istorice ale României.

Muzeul “Casa Mureșenilor” își propune să devină un complex de case memoriale, dedicat amintirii unor mari personalități brasovene, consolidând astfel identitatea culturală a orașului și contribuind la educația și aprecierea patrimoniului istoric național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *