Casa memorială George Enescu se situează în județul Botoșani, în localitatea George Enescu. Aceasta reprezintă casa natală a marelui compozitor, dirijor, pianist și violonist George Enescu (1881 – 1955), personalitate care a propulsat compoziția românească în vârful muzicii universale. Aici, în acest loc, George Enescu a compus prima sa operă pentru pian și vioară, „Țara Românească”, la vârsta de doar 5 ani. Tot aici a creat și primul său opus veritabil, Poema Română (1894), precum și cea mai renumită operă a sa, „Oedipus”, lansată în Paris la 13 martie 1936.

În casa veche moldovenească, construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, sunt expuse obiecte personale ale lui George Enescu, printre care o vioară de jucărie, o trusă de culori pentru desen, un Moș Crăciun de jucărie, desene, cărți de povești, primele creații originale, pianina din copilărie, fotografii, fotocopii și manuscrise. La acestea se adaugă fotografii originale ale părinților, ale casei de la Cracalia, acte de proprietate aparținând lui Costache Enescu, precum și partituri muzicale din anii tinereții artistului. Nu în ultimul rând, casa adăpostește fotografii care-l prezintă pe George Enescu în compania unor mari muzicieni ai timpului, atât în țară, cât și în diverse capitale ale Europei.

Tot în cadrul muzeului, se regăsește mobilierul care a aparținut părinților, scoarțe moldovenești cu o istorie încărcată de patima vremii, cuptorul în care s-a născut genialul muzician, fotografii de familie și obiecte personale ce ilustrează trecerea prin aceste locuri a celui care, începând cu vârsta de 5 ani și până la sfârșitul vieții, avea să uimească mereu lumea.

Bine de știut: Casa mică cu pridvor de lemn vopsit, refăcută, găzduiește începând din 1968 un muzeu care redă atmosfera copilăriei lui George Enescu.
Program: 9:00 – 17:00; luni, marți: închis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *