Casa Mavrocordat din Vaslui: Bijuterie Arhitectonică și Centru Cultural

Casa Mavrocordat din Vaslui este o perlă arhitectonică care adăpostește în prezent Palatul Copiilor, conferind orașului o valoare istorică și culturală remarcabilă.

Istoric și Evoluție:

  • O Constructie cu Poveste: Casa Mavrocordat datează din 1890 și a fost construită de către Constantin Mavrocordat, descendent al domnitorului cu același nume.
  • Trecerea Prin Transformări: În 1930, casa a fost donată Ministerului Apărării Naționale, devenind parte a patrimoniului armatei. După 1989, a intrat sub administrarea Ministerului Educației.
  • Martor al Trecutului: Cu o istorie bogată, Casa Mavrocordat a rezistat încercărilor timpului și a rămas una dintre clădirile emblematice ale Vasluiului.

Diverse Utilizări:

  • Cercul Militar și Casa Pionerului: Începând cu 1948, a fost folosită de autoritățile locale, iar Constantin Prezan a cumpărat-o în colaborare cu Regimentul 25 Racova. Aici a funcționat Cercul Militar și, ulterior, Casa Pionerului, îndrumând elevii în diferite domenii de studiu și aptitudini.

Atractii Turistice in Apropiere:

  • Explorând Orașul: În imediata apropiere, se pot vizita alte obiective turistice precum Casa Ghica, Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, „Curtile Domnesti” (fostă cetate voievodală), și stadionul Municipal.

Informații Utile:

  • Contact: Tel: 0235 313 512, Email: secretariat@palatulcopiilorvaslui.ro, Web: www.palatulcopiilorvaslui.ro
  • Adresă: Vaslui, Strada Ștefan cel Mare nr. 62
  • Cum se ajunge: Casa Mavrocordat se află pe artera principală a orașului Vaslui, în proximitatea Casei Ghica.

Casa Mavrocordat din Vaslui, cu istoria și arhitectura sa distinctivă, continuă să fie o sursă de bogăție culturală, păstrând vie amintirea trecutului și oferind un cadru propice pentru dezvoltarea activităților culturale și educative în Palatul Copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *