Biserica Ordinului Miseri din Oradea, construită în secolul al XVIII-lea, este o comoară arhitecturală cu sculpturi de lemn de o frumusețe rară. Grupul statuar de deasupra altarului reprezintă Sfânta Treime, iar pe amvon se regăsesc simbolurile celor patru evangheliști.

Tânărul înger îl reprezintă pe Sfântul Matei, capul de bou pe Sfântul Luca, capul de leu pe Sfântul Marcu, iar vulturul pe Sfântul Ioan. Biserica adăpostește mai multe statui de lemn care au ornamentat altarul principal până când au fost înlocuite cu un alt altar de marmură, vizibil și în prezent. În cripta capelei sunt depuse ramasitele pământești ale mai multor nobili, inclusiv ale lui Gyongyosi Gyorgy, întemeietorul bisericii, constructorul mănăstirii, spitalului și farmaciei.

Istoric Biserica Ordinului Miseri din Oradea: Lucrările au fost începute în jurul anului 1754, cu contribuția probabilă a meșterilor de la Basilica. Fresca din cupola eliptică, o raritate în bisericile romano-catolice, a fost realizată în 1869 de meșterul vienez I.A. Rupp.

Cum se ajunge la Biserica Ordinului Miseri: Este situată pe Strada Independenței din Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *