Biserica de lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” se găsește în comuna Sărmașu din județul Mureș. Prima mențiune a unei biserici ortodoxe datează din anul 1348, când regele Ludovic I al Ungariei a donat o moșie familiei Swk în contextul specificat ca “terra nobilium de Swk Sarmas vocata”. În această ocazie, se face referire și la “ecclesia parohialis in Sarmos”.
Anul exact al construcției bisericii de lemn nu este cunoscut, dar în 1733, în timpul episcopului Klein, a fost supusă unor renovări. În 1812, a fost refăcută după construcția existentă în timpul conscripției lui Bukow, care o descrie ca fiind ortodoxă, cu 72 de familii. Această informație este atestată și de inscripția sculptată în lemnul mesei de altar. Pereții bisericii au un plan dreptunghiular, cu altarul decroșat, poligonal cu cinci laturi. În partea vestică a navei se observă două etape, una dintre ele încheindu-se cu apariția clopotniței, cu scheletul de susținere în interiorul pronaosului adăugat. Partea originală a navei avea o boltă, de o veche tradiție comună întregului spațiu românesc. În prezent, câte o boltă semicilindrică, retrasă de la linia peretilor lungi, acoperă naosul și altarul, ultimul fiind intersectat de trei fâșii curbe. Barnele sunt îmbinate în coadă de randunică, asemenea celor de la Nicula, iar consolele prezintă crestături în unghi drept.
Bine de știut:
Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-A-15786, recunoscându-i-se astfel valoarea culturală și istorică.