Cele două lacuri, Zătonul Mare și Zătonul Mic, fac parte din perimetrul administrativ al comunei Ponoarele, una dintre cele mai pitorești zone din județul Mehedinți.

Zătonul Mare și Zătonul Mic sunt două lacuri de origine carstică, situate de o parte și de alta a Pesterii de la Pod.

Lacul Zătonul Mare se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare, având o adâncime de aproximativ 20-25 de metri când este plin. În aceste momente, devine cel mai extins lac carstic din România. El este mărginit de potcoava Dealului Pesterii, de Cracul Buicanilor, Cornetul Cujnitei, Dealul Balutei și Dosul Busestilor, pe care se disting urmele teraselor create de nivelul variabil al apei. În perioadele de secetă, apele se retrag în adâncurile pesterii, iar peisajul devine dezolant prin ariditate.

Zătonul Mic se formează la nord-est de Podul lui Dumnezeu, în partea opusă Zătonului Mare, atunci când precipitațiile sunt abundente și debitul pârâului care curge sub Stei nu mai poate fi absorbit de către sol. Apele acestui lac se unesc uneori cu Valea Turcului, inundând întreaga suprafață care altfel este folosită pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *