Chiar dacă Severinul pare uneori uitat de către turiștii dornici de aventură și cei interesați de lecții istorice, același lucru nu se poate spune despre Cetatea Severinului, construită pentru a deveni cea mai importantă redută strategică de pe Dunăre. Cine reușea să cucerească Cetatea Severinului avea acces la podul peste fluviu.

De-a lungul timpului, cetatea a fost victima a numeroase războaie de cucerire, parcă menite să o transforme într-o dispută interminabilă. Astfel, ungurii, bulgarii sau turcii, toți și-au dorit să o revendice datorită importanței strategice. Numeroși domnitori au semnat aici pacte de alianță importante, precum alianța realizată de Sigismund al Ungariei sau Bania Severinului a lui Mircea cel Bătrân.

După câțiva ani, cetatea a suferit mult în fața atacurilor turcești. Totul a fost redus la ruine în anul 1524, când un puternic atac al lui Soliman Magnificul a distrus complet zidurile, lăsând în urmă doar un turn vertical, denumit astăzi Turnul lui Sever.

Cu toate acestea, voievozii români au avut nevoie de aproape 300 de ani pentru a reconstrui ceea ce fusese, ținând cont de importanța pe care aceasta o avea în fața invaziilor dinspre centrul Europei.

Obiective Principale de Vizitat la Turnul lui Sever și Cetatea Severinului:
Astăzi, putem admira zidurile Cetății Severinului reconstruite după atacul devastator din 1524. Totuși, ceea ce atrage cu adevărat atenția este Turnul lui Sever, rămas parcă pentru a ne aminti că acolo, odinioară, a fost ridicată cu multă glorie cetatea care veghea la pacea sudului României, pe malul Dunării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *