Transfăgărășanul, una dintre cele mai impresionante șosele din Europa, străbate centrul munților Făgăraș, parcurgându-i de la nord la sud până la trecătoarea Bâlea.
Puțini cunosc faptul că Transfăgărășanul reprezintă cea mai înaltă șosea de pe continentul european. Importanța construirii acestei artere a constat în facilitarea trecerii între Transilvania și Muntenia. Parcursul său este destul de dificil pe o distanță de aproximativ 91,5 km, structurat în două benzi de circulație.
Accesul pe Transfăgărășan se face prin localitatea Arefu, județul Argeș, impunând traversarea a aproape 100 de kilometri de drum dificil, plin de curbe strânse, clasându-l printre cele mai periculoase șosele din România. Aventura se încheie în localitatea sibiană Cârțișoara.
Transfăgărășanul reprezintă cea mai înaltă șosea din Europa, atingând o altitudine maximă de 2034 metri. Construcția sa a necesitat 27 de viaducte și poduri, 290.000 de metri cubi de zidărie, 830 de lucrări transversale și 1,5 milioane de metri cubi de terasamente.
Pe același traseu, se ajunge și la cabana Bâlea Lac, însă pentru a ajunge acolo, este necesar să traversezi un tunel de 887 de metri, situat la cea mai înaltă altitudine din România (2042 metri).
Informații utile:
- Viteza maximă admisă pe traseu este redusă, de până la 40 km/h, datorită curbelor adânci, serpentinelor și unei pante accentuate.
- Traversarea în timpul iernii este interzisă din motive de siguranță, iar autoritățile au decis închiderea șoselei până la topirea zăpezilor.