Teatrul Maria Filotti din Brăila reprezintă o instituție de prestigiu în cadrul teatrului românesc, având o tradiție impresionantă de 150 de ani, din care 50 de ani de activitate continuă. În prezent, teatrul funcționează ca un teatru de repertoriu, dispunând de o trupă formată din 26 de actori, 2 regizori și 1 scenograf.
Repertoriul diversificat al Teatrului Maria Filotti, alcătuit din piese ale dramaturgiei naționale și universale, a fost pus în valoare de regizori de prestigiu precum: Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Mircea Daneliuc, Dominic Dembinski, Victor Ioan Frunză. Recunoașterea valorii producțiilor artistice ale teatrului s-a concretizat prin invitații constante la festivaluri naționale și internaționale.
Începând din 1995, Teatrul Maria Filotti găzduiește Concursul Internațional de Canto “Hariclea Darclee”, inițiat de soprana Mariana Nicolesco, iar din 2004 organizează Festivalul Internațional de Teatru “Zile și Nopți de Teatru European”.
Istoric Teatrul Maria Filotti din Brăila:
Clădirea teatrului a fost construită în jurul anului 1850 și reprezintă astăzi un monument de arhitectură înscris pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural național. În secolul XIX, personalități ilustre ale artei europene au oferit reprezentații publicului brailean, printre care Adelina Patti, Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Saliapin și George Enescu.
Construit în 1896 sub denumirea de “Teatrul Rally”, devine în 1919 “Teatrul Comunal”, iar în 1949 “Teatrul de Stat Brăila–Galați”. În anul 1969 primește numele actual în onoarea actriței române Maria Filotti (1883-1956). În perioada 1980-1988, clădirea teatrului a fost consolidată, renovată și restaurată de o echipă impresionantă de arhitecți, constructori, graficieni, pictori, sculptori și sticlari.