Între anii 1923-1925, Societatea Anonimă Română Petroșani a construit Cazinoul Muncitoresc în Colonia de Jos din Petrosani. Clădirea, cu o suprafață de 1.250 mp, adăpostește o sală de festivități cu 400 de locuri și o scenă spațioasă, destinată reprezentațiilor artistice și teatrale.
Pe această scenă de la cazinoul muncitoresc au evoluat trupe de teatru din majoritatea marilor orașe ale țării. Aici a funcționat Teatrul Poporului, filiala Valea Jiului. În 1949, titulatura oficială a instituției a fost schimbată în Teatrul de Stat Valea Jiului Petroșani.
În mai 1981, Teatrul de Stat Valea Jiului s-a mutat în sediul actual, construit în 1905, care a avut de-a lungul timpului diverse destinații, cum ar fi cazinou sau casă de oaspeți. La 31 mai 1983, Teatrul de Stat Valea Jiului a inaugurat această nouă clădire prezentând spectacolul cu care a deschis și prima stagiune în 1948, “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia lui Ion Simionescu.
În 1991, Teatrul de Stat Valea Jiului și-a schimbat denumirea în Teatrul Dramatic Ion D. Sirbu Petrosani, așa cum este cunoscut astăzi.