Cascada Lolaia se formează pe râul Lolaia, afluent al Jiului de Est, care la rândul său este un afluent al Jiului. Încadrată în peisajul sălbatic al Parcului Național Retezat, cascada adaugă un farmec aparte acestei zone.

Situată la 1.050 de metri altitudine, în partea de nord a parcului, cascada este alcătuită din două brațe separate de un perete stâncos. Accesul turiștilor se realizează prin zona numită Cirnic. Dată fiind panta abruptă, poteca este suspendată și amenajată cu trepte și balustrade din lemn. Punctul de belvedere este înconjurat cu balustrade din lemn și a fost plasat în cel mai potrivit loc pentru a observa cascada. Aici s-a amenajat și un stativ pentru aparatele foto ale turiștilor care doresc să se fotografieze în grup complet.

Cascada Lolaia este considerată pe bună dreptate cea mai spectaculoasă cascadă din Parcul Național Retezat, alături de Gura Zlatei, vârfurile Zanoaga, Radesu, Judele și Retezat. Frumusețea peisajului montan este completată de valoroasa faună alpină, ocrotită prin lege: capra neagră, râsul, cerbul, acvila de munte, cocosul de munte, pastravul și nevertebrate rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *