Dovada hărniciei oamenilor din Potaissa rămâne vie când pășești pe culoarele întinse ale Salinei din Turda, unul dintre cele mai vizitate locuri din țară, un muzeu al mineritului nemaiîntâlnit și totodată un loc fascinant care te îndeamnă întotdeauna să revii.

Sute de ani de muncă manuală, cu mii de oameni intrând în subteran pentru a extrage bucăți de sare valoroasă, care le asigurau hrana zilnică. Mii de cai chinuiți stând în mine ore întregi, văzând rar lumina, iar când ieșeau, vedeau încețoșat, greu, cu viitorul lor rămas în întuneric.

Odată intrat în interior, observi bucăți de sare, mai albe sau mai închise, cu forme și fășii bine conturate. Vezi locul puțului de extracție, stai acolo unde minerii își rosteau rugăciunile și coborau cu toții în subteran. Poți observa urmele strămoșilor noștri în așa-zisa „cămară de sare”, acum prețuită de noi toți, creând un spațiu în care poți recrea și te poți simți mai bine. Deși uitată sau folosită demult ca depozit de brânzeturi, salina a devenit astăzi destinația a milioane de străini și români deopotrivă, răsplătind parcă mâinile bătătorite ale minerilor.

Maria Simona Baciu, director general Turda Salina Durgău, exprimă bucuria vizitelor impresionante de la turiști din întreaga lume. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere și a utilajelor pentru transportul sării, alături de pregătirea salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european sau chiar mondial, transformă mina de sare într-un loc în care trecutul și prezentul se întrepătrund armonios.

Culoarele lungi, drepte și albe creează un spațiu captivant încă din prima clipă. Pe lângă proprietățile curative cunoscute, descoperi un spațiu frumos, creat prin alianța dintre om și natură. Sute de metri parcurși în subteran dezvăluie o lume proaspătă, conservată minuțios. Paralelele tăiate pe pereți de ciocanele tăietorilor de sare stau mărturie muncii istovitoare a necunoscuților care au trudit aici de-a lungul secolelor.

Ajungi în Sala Ecourilor (Mina Iosif), strigi și te simți copleșit de hăul de la picioarele tale și sunetul care pare să nu se oprească niciodată. Ca un răspuns din subteran, glasul tău capătă forță, de 16 ori îl reauzi și tot îl reauzi. E un ecou, e un strigăt, e speranță. Treci mai departe și descoperi minunea stalactitelor și stalagmitelor care îți pun la încercare imaginația.

Liftul panoramic din Mina Rudolf dezvăluie o imagine vie între coloșii de sare. Salina trăiește, fiind locul în care te poți bucura de realizările bătrânilor noștri prin muncă și trudă. Balconul Mina Terezia oferă o privire asupra adevăratei splendori, unde poți plimba cu barca pe lacul de sare și admira cascada de sare, o urmă a scurgerii apei și o portiță către frumos.

Băncuțele luminate își așteaptă oaspeții pentru un răgaz plăcut, împletit cu iz de sare, unde poți cuprinde dintr-o singură privire spectacolul subteran. În apropiere, Mina Ghizela oferă locuri de repaus pentru relaxare și tratament balnear, beneficiind de proprietățile curative ale sării. Turiștii confirmă că „La cetatea ce se cheamă Turda”, istoria și frumusețea se întâlnesc.

Bine de știut:

  • Viteza de creștere a stalactitelor este de aproximativ 2 cm/an, iar lungimea maximă până la care se pot dezvolta este de aproximativ 3 m.
  • Condițiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutică și profilactică a mai multor tipuri de îmbolnăviri.
  • Crivacul, cu anul construcției său sculptat pe axul mașinii (1881), este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din România și, probabil, și din Europa, care se păstrează pe locația sa inițială.
  • Proprietățile salinei trebuie testate când starea de sănătate este optimă; dacă suferi deja de o răceală, este contraindicat să vizitezi salina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *