Pestera Popovat se află în cadrul complexului de peșteri din Cheile Carasului, în Munții Aninei din județul Caraș-Severin. Localizată în apropierea localității Iabalcea (comuna Carasova), în imediata vecinătate a Peșterii Comarnic, aceasta are o lungime totală de 1.121 m.

Dimensiunile pesterii cresc pe măsură ce se avansează în interiorul său, începând de la o galerie de intrare îngustă, cu săli mari conectate între ele, și atingând punctul culminant în sala finală, cu o lungime de 80 m, lățime între 10 și 20 m, și o înălțime de până la 20 m. Aceasta este, de asemenea, cea mai bogată în formațiuni calcaroase.

Pestera Popovat adăpostește în sălile și galeriile sale numeroase elemente deosebit de interesante din punct de vedere științific, fiind considerată una dintre cele mai spectaculoase peșteri cu concrețiuni din țară. Ea reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, fiind o destinație pe care nu ar trebui să o ratați dacă vă aflați în apropiere.

Program de vizitare Pestera Popovat:
Pestera este închisă publicului, toate formațiunile concretionare fiind protejate. Vizitarea acesteia se realizează doar cu aprobarea Comisiei Monumentelor Naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *