Un peisaj plin de mister, deja celebru – astfel am putea caracteriza pe scurt amplasamentul natural al Vulcanilor Noroioși. Aspectul acestora ne fascinează, generând o atmosferă de-a dreptul selenară, o adevărată minune a naturii.
Sitați în Subcarpații de Curbură, în localitatea Berca, județul Buzău, vulcanii noroioși au fost descoperiți inițial în România în anul 1867 de către H. Cognand, aflat în căutarea unor descoperiri petroliere în acele zone. Termenul de “vulcani noroioși” se referă la formarea lor ca urmare a unei erupții de noroi, însoțită de petrol sau gaze naturale. Eruptia vulcanilor este destul de lentă, iar mișcările seismice de suprafață aduc noroiul la nivelul solului.
Pentru a ajunge în regiune, ne putem folosi de autoturismele personale, deoarece drumul nu prezintă prea mari dificultăți. Regiunea vulcanilor noroioși este împărțită în trei părți, destul de apropiate una de cealaltă, toate unice datorită peisajelor pe care le oferă privirii.
Tot în zonă, pe lângă aspectul destul de selenar, putem admira și raritatea vegetației, specifică mai degrabă unei zone asiatice decât temperat continentale asemenea țării noastre. Pământul arid este conturat de conurile a zecilor de cratere destul de adânci care sunt într-o continuă fierbere.
Bine de știut:
Zeci de pensiuni își deschid porțile pentru a primi turiști atât din țară, cât și din străinătate, oferind ospitalitate, dar și produsele tradiționale specifice acestei regiuni. An de an, Vulcanii Noroioși au devenit un adevărat magnet pentru zeci de reclame, fotografii artistice, pictoriale, videoclipuri sau chiar filme celebre, reușind astfel să devină un adevărat platou de filmare.
În apropiere de Vulcanii Noroioși mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
După ce reușiți să vizitați întreaga regiune formată din Paclele Mari, Paclele Mici și Paclele de la Beciu, veți putea arunca o privire în imediata apropiere spre stațiunea Sarata Monteoru, cunoscută prin beneficiile băilor sărate atât în țară, cât și peste hotare.