Pestera de la Zapodie este inclusă în complexul carstic Groapa de la Barsa, situat în Munții Apuseni, zona Padiș.

Intrarea în pestera se găsește la altitudinea de 1090 m și are forma ogivală, fiind săpată în peretele care închide mica Vale Zapodie. Desi impresia generala ar putea fi că Pestera de la Zapodie este ponorul acestei vai, în realitate Valea Zapodie dispare în patul vaii, la 40 m amonte de pestera. Prima sală a peșterii adăpostește un ghețar temporar, iar în partea finală galeria prezintă numeroase meandre.

Peștera de la Zapodie drenează în subteran întreaga apă din Groapa de la Barsa. Cursul sudic, care provine din Pestera Neagra, drenează micul bazin închis Stevia Lupii, pâraiele central-sudice din Groapa de la Barsa și rețeaua de doline din jurul Ghetarului de la Focul Viu. Cursul nordic drenează Ghetarul de la Barsa și toate dolinele și pâraiele central-nordice din Groapa de la Barsa.

Aceasta este una dintre cele mai greu accesibile pesteri din țară, vizitarea ei necesitând o pregătire fizică și tehnică adecvată. Sunt necesare costume impermeabile, surse multiple de iluminat, corzi, blocatoare coborâtoare, barcă și pitoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *