Pestera lui Adam, aflată pe versantul drept al Cernei, în localitatea Herculane din județul Caraș-Severin, își datorează denumirea descoperitorului său, Nicolae Adam.

Accesul în peșteră începe printr-un aven de 11 metri și se desfășoară pe un sistem de fracturi și fete de strat, atingând o lungime de 212 de metri, cu o denivelare maximă de 27 de metri.

La intrarea în peșteră, observăm o deschidere circulară cu un diametru de peste 2 metri, prin care, atunci când nu ies aburi densi și calzi cu miros iute de guano, se poate distinge cu claritate fundul avenului.

Pestera lui Adam găzduiește un ecosistem unic, în care doar câteva specii au reușit să se adapteze la condițiile particulare, dar cu o dezvoltare impresionantă. Acest loc ar putea să primească statutul de rezervație științifică pentru conservarea și cercetarea continuă a condițiilor unice de oază tropicală din România. Aceasta include punga de aer cald, coloniile de lilieci și fauna de guano, precum și crusta și stalactitele gelatinoase, aspecte nemaiîntâlnite în alte peșteri.

Astfel, Pestera lui Adam devine nu doar un punct de atracție turistică, ci și un subiect de interes pentru cercetarea științifică, sugerând posibilitatea de a conserva și studia această oază tropicală inedită pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *