Peștera de la Vadu Crișului este destul de bine cunoscută pentru mii de turiști români sau străini, fiind situată în imediata apropiere a râului Crișului Repede. Fiind amplasată între localitățile Vadu Crișului și Suncuius, la o distanță de circa trei kilometri, peștera te încântă prin frumusețile sale glaciare, străbătute de apele râului în care se revarsă ca într-o splendidă cascadă.
Ținându-se cont de fauna ce se regăsește în interiorul acesteia, peștera este declarată monument al naturii, ocrotită prin litera legii. De aceea, pentru a o vizita, veți avea nevoie de acceptul ghidului, vizita în interiorul său făcându-se doar cu aprobarea acestuia. De asemenea, amplasamentul pesterii în Defileul Crișului Repede reprezintă un alt loc destul de însemnat pentru turismul românesc, întregul amplasament fiind declarat rezervație naturală, iar turiștii trebuie să respecte cu mare strictețe fauna și flora peisagistică. Cadrul natural în care este amplasată peștera de la Vadu Crișului lasă turiștilor o impresie nostalgică, gata oricând să se mai întoarcă pentru a-i admira frumusețile.
În apropierea peșterii se află situată Cabana de la Peștera Vadu Crișului, care oferă posibilități de cazare și masă pentru un număr de aproximativ 100 de turiști.
Bine de știut: Pentru a păși în interiorul său, veți avea nevoie de o îmbrăcăminte adecvată mediului umed, deoarece peștera este străbătută de numeroase ape glaciare. De asemenea, echipamentul va trebui completat cu anumite mijloace de iluminare individuală, întrucât sistemul de electrificare al pesterii este defect.
Istoric Peștera de la Vadu Crișului: Peștera Vadu Crișului a fost descoperită în anul 1903 de K. Handl în timpul construcției defileului văii Crișului.