Una dintre cele mai interesante pesteri din România, Pestera Coliboaia, se află pe Valea Sighiștelului, la 5 km amonte de satul cu același nume din județul Bihor. Intrarea are o înălțime de aproximativ 2 metri și este de formă triunghiulară. Cea mai importantă zonă a pesterii este ultima treime, unde pereții sunt împodobiți cu formațiuni stalagmitice. Pestera este străbătută și de un curs de apă subteran.

Fiind vorba de o pestera activă, cu puncte mai dificile pe traseu, parcurgerea galeriei necesită elemente de echipament speologic (salopete, cizme și scări speologice). Lungimea totală a pesterii este de 750 de metri.

În Pestera Coliboaia au fost descoperite la începutul anului 2010 mai multe picturi care pot fi încadrate într-o perioadă veche a artei parietale. Descoperirea a fost făcută de speologii Tudor Rus, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Tociu și Marius Kenesz. Picturile reprezintă diverse animale: un bizon, un cal, o felină, un cap de urs și doi rinoceri. Au mai fost descoperite oseminte și urme de gheare ale ursului de peșteră (Ursus spelaeus).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *