Parcul Natural Comana se află la mijlocul distanței dintre București și Giurgiu, întinzându-se pe o suprafață de 25.000 de hectare și cuprinzând un ecosistem specific deltei, cunoscut din vechime sub numele de Balta Comana. Specialiștii susțin că această “Delta de lângă București” ocupă locul doi ca biodiversitate, imediat după Rezervația Delta Dunării.
Parcul, administrat de Romsilva, cuprinde aproximativ 300 de hectare de zone umede mlastinoase, fiind considerat cea mai mare zonă umedă din sudul țării. Aici trăiesc 141 de specii de păsări, 19 specii de pești și 31 de specii de mamifere. Două specii de pești, tiganusul și cleanul de Comana, se găsesc exclusiv în această zonă.
Pădurile din întinderea parcului merită, de asemenea, admirate, fiind compuse din specii caracteristice zonei sudice, cum ar fi stejarul pufos, jugastrul, ulmul, teiul și stejarul brumariu. La baza arborilor cresc plante rare, precum laleaua pestriță, leurda, rodul pământului sau gura lupului.
Bine de știut:
Parcul Natural Comana este o rezervație unică în Europa, cuprinzând zeci de specii de plante și animale protejate de legile internaționale, fiind considerată a doua deltă a României.