Izvorul Bigăr, cunoscut și sub denumirea de Izbucul Bigăr, reprezintă o arie protejată de interes național situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici. Această rezervație naturală acoperă o suprafață de 176,60 ha și este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnita, constituind o zonă colinară cu o varietate de elemente precum izvoare, chei, abrupturi calcaroase, vai, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene, poiene și pajiști.

Fauna din zonă cuprinde mamifere, păsări, reptile, broaște și pești, în timp ce flora se distinge prin prezența speciilor specifice grupelor montane din Munții Banatului, cum ar fi nucul comun, alunul turcesc, ghimpele sau bujorul bănățean.

Izbucul Bigăr este un izvor puternic, alimentat de un curs de apă subteran care străbate peștera cu același nume din Munții Aninei. După aproximativ 200 m, apa bogată în calcar a izvorului se varsă în râul Minis de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros cunoscută sub numele de Cascada Bigăr.

Principalele obiective de vizitat în zona Izbucul Bigăr includ Cascada Bigăr, reprezentând un loc de popas plăcut în Cheile Minișului. În apropiere de Izbucul Bigăr, turiștii pot explora și alte atracții turistice precum Cascada Bigăr, Cheile Minișului și Păstrăvăria Valea Minișului.

Adresa Izbucul Bigăr din comuna Bozovici:
Localitatea: comuna Bozovici, județul Caraș-Severin

Coordonate GPS: 45.0018616, 21.9617424

Cum se ajunge la Izbucul Bigăr:
Urmăriți ruta pe drumul național (DN57B) Anina – Poneasca – Valea Minișului – rezervație (drumul se urmează doar până în dreptul Cascadei Bigăr, înainte de a ajunge în satul Bozovici. Este important de menționat că, pe ruta Anina-Bozovici, veți observa în partea dreaptă a drumului un indicator care indică: Paralela 45 – Popasul turistic Bigăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *