Cel mai extins parc cu mori de apă din România și Europa se găsește în pitorescul sat Eftimie Murgu. Acest parc, cunoscut sub numele de „parc mulinologic”, te așteaptă în partea vestică a României, în județul Caras Severin.

Parcul cu mori de apă impresionează prin cele aproape 22 de mori dispuse pe o lungime de trei kilometri de-a lungul unui râu. Importanța acestora în trecut era crucială, în special pentru comunitatea locală, fiecare moară aparținând mai multor familii.

Morile de apă se disting prin arhitectura lor, prevăzută cu o roată orizontală și un ax vertical, similar sistemului Kaplan. Un aspect interesant este că, pentru a asigura funcționarea continuă a morilor, localnicii au construit mai multe baraje pe cursul râului, deoarece debitul acestuia nu era întotdeauna generos.

Informații utile:

  • Istoricul Parcului cu mori de apă din satul Eftimie Murgu relevă că a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri, cu peste 4000 de ani în urmă, conform vestigiilor descoperite. Cultura de la Cotofeni reprezintă una dintre cele mai notabile descoperiri preistorice din regiune.

Pentru a ajunge la Parcul cu mori de apă:

  • Urmează drumul dinspre Reșița spre Carasova, apoi Bozovici, pentru a porni într-o călătorie fascinantă către acest minunat parc cu mori de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *