Palatul Comunal este o clădire situată în centrul orașului Buzău, care servește drept sediu al Primăriei și Consiliului Local. În fața clădirii se află Monumentul 1907, o operă a sculptorului Corneliu Medrea, și un monument în formă de cruce, în memoria celor căzuți în Revoluția din 1989, evocând Marea Răscoală Țărănească.

Istoric Palatul Comunal din Buzău:
A fost construit în perioada 1899-1903, la comanda primarului Nicu Constantinescu, după un proiect al arhitectului Alexandru Săvulescu. Palatul a fost inaugurat în 1903, în prezența Regelui Carol I și a Principelui Ferdinand.
Cea mai importantă sală a Palatului Comunal Buzău era sala de recepții, decorată în stil venetian. Aici a avut loc ceremonia de inaugurare a clădirii, iar tot aici se țineau ședințele solemne de investitură, recepții oficiale sau chiar concerte.
Înainte de Al Doilea Război Mondial, Liga Culturală organiza anual în această sală un bal de 24 ianuarie. Primarul Pretor Grigorescu a achiziționat pentru această sală picturi ale mai multor artiști, printre care Alexandru Moscu, Petre Bulgaras și Ignat Bednarik.
Pentru a fi ferite de bombardamente în timpul războiului, aceste picturi au fost transferate la primăria comunei învecinate Simileasca. După război, au mai fost recuperate doar câteva dintre picturi.
Palatul Comunal Buzău a fost bombardat la 8 august 1944 de avioane britanice, iar în noaptea de 27-28 august a fost incendiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *