Munții Buzăului ascund o latură mai puțin cunoscută, plină de mister, reprezentată de așezările rupestre din zona Bozioru, Buzău. Aceste așezări, în număr de 30, se întind pe o distanță de 80 de kilometri. Atestate abia în secolul al XVI-lea, atunci când au început să fie locuite de sihaștri sau utilizate drept biserici, aceste așezări din piatră datează din epoca bronzului, servind la acea vreme drept adăposturi și lăcașuri de cult.
Pe unele dintre stânci se pot observa simboluri precreștine, inscripții în chirilică, cruci etc. Zona cunoscută sub denumirea de Țara Luanei, din apropierea comunelor Bozioru și Colți, reprezintă cel mai important complex de schituri rupestre din Munții Buzăului (Masivul Ivăneț).
Accesul către aceste așezări rupestre se face prin satul Nucu, aparținând Comunei Bozioru. Una dintre cele mai cunoscute așezări este biserica din satul Aluniș, cu o vechime de peste 700 de ani, care încă găzduiește slujbe religioase. Alte schituri rupestre notabile din zonă includ Biserica Culmea Martiriei, Bisericuța lui Iosif, Schitul Sf. Gheorghe, Peștera din Culmea Pietrei, Piatra Broscarului, Grota Gura Hoților, Căsoaia, Tăblițele de la Policiori, Chilia lui Dionisie, Schitul Fundătura, Crucea Spătarului, Agatonul Nou și Vechi.