Palatul Barbu Știrbei se află în Buftea, la 20 de kilometri de București. Acesta dispune de patru niveluri, prezentând o fațadă gotică și un interior sculptat în lemn, inclusiv o scară interioară din stejar, inscripționată cu blazonul familiei și monograma lui Alexandru Știrbei.

În incinta parcului a fost construită o capelă în stil eclectic, influențată de elemente bizantine, gotice și renascentiste, având o scară dublă din marmură de Carrara. Pictura din capelă a fost realizată de Gheorghe Țătărescu, un rudă a familiei Știrbei. În prezent, capela păstrează fragmente din pictura Maicii Domnului cu Isus în brațe, în timp ce alte picturi și citate au dispărut.

Informații importante:
La data de 6 iunie 2007, Domeniul Știrbey a fost achiziționat de la moștenitorii familiei Știrbei de către Bucharest Arena, care l-a redeschis publicului. A fost menținut caracterul său de patrimoniu cultural și istoric național, adăugându-se totodată noi construcții pentru a satisface așteptările publicului contemporan.

Istoricul Palatului Barbu Știrbei din Buftea:
În anul 1845, viitorul domn Barbu Știrbei (1848-1856) devine proprietarul moșiei de la Buftea, unde probabil și-a amenajat o casă de vară. Edificiul actual al palatului a fost construit în 1864 de fiul său, Alexandru Știrbei, având o suprafață de 2.400 de metri pătrați și fiind înconjurat de un parc de 24 de hectare.

După anul 1895, fiul său, Barbu A. Știrbei, devine proprietarul moșiei și a creat aici una dintre cele mai mari ferme ale țării. El a fost pionier în introducerea în România a culturii bumbacului și a orezului.

La scurt timp după moartea tragică, în circumstanțe bizare, a Prințului Știrbei, în 1946, întregul domeniu a fost expropiat și preluat de Gospodăria Partidului Comunist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *