Lacul și Pădurea Snagov se află la aproximativ 35 de kilometri de București, pe autostrada care leagă capitala de Ploiești. Fiind un loc retras, departe de agitația orașului, înconjurat de o vegetație generoasă și pierdut în liniștea unui sat cu viață domoală, acesta devine alegerea preferată atât a celor ce doresc să petreacă o zi relaxată, cât și a celor care dispun de un weekend pentru recreere. Se oferă opțiunea unei plimbări cu bicicleta prin misterioasa regiune a Snagovului sau a unui circuit pe lacul Snagov cu vaporasul.
Lacul Snagov se întinde pe o suprafață de 5.75 km², având o lungime de 16 km și o adâncime maximă de 9 m. Este parțial mărginit de Pădurea Snagov și este considerat cel mai important lac de agrement din jurul capitalei, fiind și cea mai pitorească dintre atracțiile turistice din zonă. Forma alungită și sinuoasă a lacului, cu numeroase golfuri, găzduiește în partea aval o insulă pe care se află Mănăstirea Snagov, ce adăpostește mormântul domnitorului Vlad Dracula Țepeș.
Pe malurile lacului Snagov, în afara de stuf și papură, crește și nufărul indian (lotusul), alături de nuferi albi și galbeni. Fauna piscicolă diversificată atrage mulți pescari amatori, iar printre speciile de pești se numără platica, crapul, bibanul, somnul, stiuca, roșioara și guvizii. Aici au fost pescuite exemplare care au înregistrat recorduri impresionante: platica de 28 kg, somnul de 150 kg, crapul de 32 kg, stiuca de 16 kg. Lacul este potrivit și pentru practicarea canotajului și a altor sporturi nautice.
Pădurea Snagov reprezintă un colț al vechilor Codrii Vlăsiei, care odinioară acopereau întreaga Câmpie Română. Amenajată sub forma unui parc, cu alei pietruite care se strecoară printre arbori umbroși, această pădure se întinde pe 1470 de hectare. O suprafață de 10 hectare din pădure a fost desemnată rezervație naturală, geobotanică și forestieră. Aici putem găsi arbori de mai multe generații, precum stejari, frasini și tei, care ating înălțimi de până la 30 de metri. Între arborii masivi se dezvoltă tufișuri de alun, catină, lemn câinesc și soc. Primăvara, pădurea înflorește cu ghiocei, brandușe, brebenei, margaretele și crinii de pădure. Fauna include caprioare, cerbi lopatari, pisici sălbatice, fazani, potârnichi, ciței, pitigoi, privighetoare, porumbei sălbatici, turturele, sitari și becaține.
Bine de știut: Datorită amplasamentului (pădure, lac în apropiere), diferența de temperatură între București și Snagov este de aproximativ 2-3 grade Celsius în minus.