Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan reprezintă un important punct de atracție pentru locuitorii orașului și turiștii care vizitează această zonă. Plasat la intrarea în Cetatea Alba Iulia, obeliscul este o capodoperă a sculptorului Ion Negrulea.

Horea, Cloșca și Crișan sunt personalități semnificative în istoria orașului Alba, iar monumentul a fost dedicat în memoria luptătorilor din anul 1784. Cu o înălțime de 20 de metri, obeliscul impresionează cu un basorelief ce înfățișează cele trei figuri istorice, aducând o contribuție deosebită la atractivitatea turistică a întregii regiuni.

Istoricul obeliscului datează din anul 1937, când a fost construit cu finanțare de la societatea ASTRA din Alba Iulia. În interiorul soclului care susține obeliscul se găsește o celulă simbolică, inscripționată cu mesajul „Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan”.

Obiectivele principale de vizitat în apropierea Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan includ Bastionul Sașilor – Cetatea Medievală, Poarta I a Cetății Vauban, Poarta a III-a a Cetății Vauban, Sala Unirii, Cetatea Albă Carolina, Catedrala Reîntregirii și Catedrala Romano-Catolică.

Adresa obeliscului este în centrul orașului Albă Iulia, pe strada Mihai Viteazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *