Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost înființat în anul 1904 în orașul Baia Mare, purtând inițial numele de Muzeu Orășenesc. Încă de la început, muzeul a adăpostit colecții de obiecte vechi din diverse domenii de activitate. Datorită caracterului său arheologic, muzeul cuprinde și câteva descoperiri arheologice deosebit de importante. În prezent, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș își desfășoară activitatea în fosta clădire a monetăriei orașului, care astăzi este considerată monument istoric.
Colecția de piese arheologice a muzeului poartă denumirea de „Comori ale Epocii Bronzului din Nordul Transilvaniei” și include opere descoperite de-a lungul timpului de către cercetători în săpăturile lor. Una dintre piesele de arheologie deosebit de importante expuse în muzeu este necropola tumulară de la Lăpuș, datând încă din epoca bronzului.
Colecția de piese istorice cuprinde un patrimoniu care include obiecte datând încă din secolul al XIV-lea. Tiparele și sigiliile, documentele istorice, armele albe și de foc, tezaurele monetare, însemnele, fotografii, obiectele de mobilier, operele literare – toate acestea alcătuiesc cele peste 1000 de piese expuse în Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Bine de știut:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș dispune de o colecție de ceasornice care numără peste 300 de astfel de obiecte.