Muzeul „Casa de Târgoveț Hagi Prodan” reprezintă un obiectiv turistic deosebit de important pentru orașul Ploiești. Acest muzeu, un monument istoric vechi datând din anul 1785, încearcă să identifice o parte din stilurile tradiționale țărănești ale regiunii.

În interiorul muzeului, vizitatorii pot admira numeroase expoziții și opere de artă, cu accent pe colecțiile de origine orientală. Narghilele, ciubucele, chilimurile sunt câteva dintre cele mai importante obiecte ale colecției. Tot în interiorul său, puteți admira țesături vechi cu specific românesc, documente, tipărituri, obiecte de uz casnic ale gospodăriei, dar și numeroase piese de mobilier.

Începând cu anul 1985, aici a fost inaugurată Expoziția dedicată poetului Nichita Stănescu care, deși temporară, a căpătat caracter permanent începând cu anul 1989.

Istoricul Muzeului „Casa de Târgoveț Hagi Prodan” din Ploiești este fascinant. Din punct de vedere arhitectural, destul de reprezentativă este decorațiunea în stuc datată din anul 1825, evidențiind ornamentele florale specifice stilului brâncovenesc târziu.

Cu toate că inițial a servit nevoilor unei familii, fiind locuită, ulterior, în secolul XX, aceasta a devenit primul muzeu al orașului. Începând cu anul 1957, a devenit parte a Muzeului de Istorie.

Principalele obiective de vizitat la Muzeul „Casa de Târgoveț Hagi Prodan” includ o icoană de la Ierusalim datată 5 iunie 1819 (ce a aparținut hagiului Prodan) și numeroasele piese de mobilier și obiectele de uz casnic-gospodăresc, realizate în ateliere vieneze sau locale, din alamă, datând de la granița secolelor XVIII–XIX.

Programul de vizitare al Muzeului „Casa de Târgoveț Hagi Prodan” este de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00, iar luni muzeul este închis. Se percepe o taxă de vizitare.

Muzeul se află la 1 minut distanță de Muzeul de Istorie din Ploiești. Pentru mai multe informații și programări, puteți contacta muzeul la telefon 0244 529 439 sau prin email la casadetargovetploiesti@yahoo.com. Adresa muzeului este Strada Democrației numărul 2, Ploiești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *