O călătorie cu Mocănița prin Valea Vaserului oferă o experiență inedită, aducând în prim-plan amintirile vremurilor în care lemnul era transportat cu această locomotivă harnică cu abur, satisfăcând necesitățile comunității vișeuane.

Mocănița – O călătorie prin istorie!

În trecut, lemnul reprezenta una dintre puținele resurse ale locuitorilor din Țara Maramureșului. Astăzi, aceștia își apără tradițiile și obiceiurile cu devotament, transmitându-le cu grijă generațiilor viitoare.

De la plutăritul lemnului, o practică ancestrală de transport pe Valea Vaserului, s-a evoluat treptat către calea ferată forestieră, inaugurată în octombrie 1933. Mocănița, acest tren cu abur minunat, își desfășoară serviciul în continuare, fiind singurul mijloc de transport feroviar funcțional pe această rută și unul dintre puținele de acest gen din Europa. Calea ferată rămâne funcțională și în zilele noastre, servind în continuare transportul buștenilor.

Dorind să ne reconectăm la tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri, o plimbare cu Mocănița în inima munților devine o opțiune irezistibilă. Unică în Europa, această cale ferată funcțională atrage turiști din întreaga lume, dornici să exploreze traseul spectaculos cu același entuziasm ca odinioară.

În timpul călătoriei cu Mocănița, nu poți să nu observi urmele istorice ce persistă și suferința oamenilor din aceste locuri în perioada celor două Războaie Mondiale. La Novicior, de exemplu, se păstrează amintiri ale luptelor dintre armatele germane și ruse, evident prin grotă folosită ca punct de prim ajutor și alte structuri menite depozitării muniției sau ca baze pentru mitraliere.

Pentru a te bucura de aceste experiențe, a explora un traseu plin de povești și a face cunoștință cu cel mai frumos tren cu abur din țara noastră, te invităm să încerci Trenurile de Mărțișor, disponibile începând cu 25 februarie și ulterior pe 4, 11, 18 și 25 martie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *