Lacul Colibița este cel mai mare lac de origine antropică din județul Bistrița-Năsăud, având o suprafață de 300 ha și un bazin hidrografic de 113 km², cu un volum total de 100 mil. m³.

Inițial construit pentru a alimenta cu apă localitățile din aval și pentru producerea de energie electrică, Lacul Colibița a devenit una dintre principalele atracții turistice ale județului, malurile sale fiind presărate cu numeroase cabane și case de vacanță. Funcțiile lacului de acumulare includ alimentarea cu apă a localităților din aval, susținerea industriei, irigații pe o suprafață de 5 ha, producerea de energie electrică și regularizarea debitului apelor râului Bistrița. Pe lângă aceste funcții, lacul este folosit și pentru activități recreative, precum practicarea sporturilor nautice.

Datorită concentrației ridicate de ozon și ioni de iod din zonă, recomandată pentru tratarea afecțiunilor pulmonare și cardiace, Colibița a fost cunoscută până în anii ’80 ca o renumită stațiune turistică și climaterică. Ulterior, a urmat demolarea stațiunii și relocarea satului pentru a permite construirea lacului de acumulare hidroenergetic, care astăzi se întinde pe o lungime de peste 5 km și îi poartă numele, Lacul Colibița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *