La vestul Sibiului, regiunea cunoscută sub denumirea de “Marginimea” reprezintă un peisaj de poveste situat între valea Sadului și valea râului Săliște.

Extinsă în dimensiuni, zona Marginimii cuprinde 18 sate și comune: Boița, Sădu, Râul Sădului, Tălmaciu, Tălmacel, Rășinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Săliște, Gălășe, Tilișca, Rod, Poiana Sibiului și Jina. Toate aceste localități au rădăcini vechi, cu o populație exclusiv românească. Se poate spune că în 1204 a fost construită Rășinari, cea mai veche localitate din zonă.

Principala activitate a locuitorilor este pastoralismul, o tradiție încă de la începuturile acestor meleaguri, în special în părțile nord-vestice ale regiunii. Și deoarece locuitorii Marginimii nu au uitat niciodată tradițiile și, mai ales, religia, în aceste regiuni găsim unele dintre cele mai vechi așezări religioase din țară: Săliște (1674, cea mai veche biserică pictată), Poiana Sibiului (1771 – cea mai veche biserică din lemn), Tălmacel (1776). Muzeul din Sibiel se evidențiază prin faptul că este cel mai mare din Europa, având mii de icoane pe sticlă.

De asemenea, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, tradițiile locale nu pot fi uitate. “Colindatul feciorilor” sau “Ceata junilor” sunt două obiceiuri larg răspândite atât în țară, cât și în străinătate. Aici, vizitatorii pot admira dansuri precum Braul, Sarba lui Ghiboi sau Calusarii, dar și porturi tradiționale, în contraste de alb și negru.

Atracții turistice locale:

  1. Muzeul sătesc din Rășinari – cuprinde ceramică, mobilier pictat și obiecte de uz gospodăresc;
  2. Casa memorială Octavian Goga din Rășinari;
  3. Casa memorială Emil Cioran din Rășinari;
  4. Hidrocentrala de la Sădu – prima hidrocentrală din Transilvania și a treia din Europa;
  5. Muzeul Energetic “Sigmund Dachler” din Sădu;
  6. Cetatea Scurtă din Orlat;
  7. Moara de hârtie din Orlat, datând din 1524;
  8. Instituția de protecție a copiilor orfani – cea mai veche din România (1921);
  9. Muzeul Culturii Săliștene din Săliște;
  10. Cetatea Dacică de lângă Tilișca – construită chiar de Burebista;
  11. Biserica cetate din Cristian, datând din 1495;
  12. Muzeul din Cristian;
  13. Biserica fortificată de la Dobarca din secolul al XIII-lea;
  14. Cetatea de la Câlnic (1250).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *