Mănăstirea Vodița se află în apropierea satului Varciorova din județul Mehedinți. Aceasta reprezintă cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și, totodată, primul așezământ monahal din țara noastră administrat autonom după regulile Bisericii Orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare.

Biserica a fost ridicată între anii 1370-1372 de către Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Vladislav I. Încă de la înființare, a fost înzestrată de domnitor cu valoroase odoare biserești, bani și alte venituri. Toate donațiile făcute Mănăstirii Vodița de Vladislav Voievod au fost întărite ulterior de către urmașii acestuia: Dan I, Mircea cel Bătrân, Dan al II-lea, Vlad Dracul și Radu cel Frumos.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, din biserica celei mai vechi ctitorii voievodale atestate documentar, mai rămăseseră doar câteva ziduri, iar din chiliile înconjurătoare se mai vedeau doar temeliile. În vederea reconstruirii acestei străvechi mănăstiri, în luna martie 1990 s-a constituit, în municipiul Drobeta Turnu Severin, Societatea „Vodița”, având binecuvântarea vrednicului de pomenire Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei.

La propunerea acestei fundații, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința din luna ianuarie 1991, refacerea Mănăstirii Vodița ca mănăstire de călugări cu viață de obște.

În perioada 1991-1995 s-a construit aici un impunător corp de chilii, în care se mai află staretia și trapeza mănăstirii. De asemenea, în anul 1995 a început execuția unei frumoase biserici de lemn, la realizarea căreia au fost preluate și unele elemente din stilul tradițional maramureșean.

Bine de știut:
În prezent, noua biserică este terminată și a fost sfântită la data de 29 iulie 2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *