Manastirea Suzana se găsește la doar 5 km distanță de stațiunea Cheia și la aproximativ 60 km de Ploiești, în pitorescul vale al Teleajenului.
Tamplaria din lemn a acestei mănăstiri este fin sculptată cu motive florale, iar unele icoane sunt îmbrăcate în argint aurit. Pardoseala este realizată din scândură, iar acoperișul este din tablă.
Biserica păstrează stilul arhitecturii muntenesti, având forma unei cruci și fiind compartimentată în altar, naos și pronaos. Pridvorul este închis, având un plafon pictat, iar cele trei turle, una pe naos și două pe pronaos, adaugă unicitatea construcției. Ferestrele mari sunt prevăzute cu grilaj metalic.
Pictura bisericii, realizată în ulei, este opera maestrului Petre Nicolau din Ploiești, unul dintre cei mai talentați discipoli ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu. În 1976, cu ocazia reparațiilor efectuate la biserică, pictura a fost restaurată de către Gh. Vanatoru.
Mănăstirea Suzana dispune și de un muzeu care adăpostește o colecție de icoane pictate pe lemn și sticlă, numeroase cărți vechi și obiecte de cult.
Istoricul Mănăstirii Suzana din satul Mănăstirea Suzana dezvăluie că acest monument al spiritualității și artei a fost ridicat în 1740 de către Suzana Arsicu, o credincioasă din Sacele, Brașov. După 100 de ani, biserica de lemn dedicată Sfântului Ierarh Nicolae a devenit impracticabilă din cauza intemperiilor și a fost înlocuită în 1840 cu o altă biserică construită din piatră. După încă 40 de ani, aceasta din urmă a fost distrusă de cutremurul din 1838.
În 1880, a început construcția bisericii actuale din ziduri, finalizată la data de 25 iulie 1882. De asemenea, mănăstirea mai dispune de un paraclis, construit în 1911.